Keukenlink
Groenten invriezen
Groenten invriezen gaat beter als u ze eerst blancheert (korte tijd dompelt in kokend water). Dat gaat overigens niet met alle groenten (en fruit). Met tomaten kan het niet. Met aardbeien ook niet, maar die kunt u met wat suiker rauw invriezen (gekookt zijn ze dan heerlijk voor bij de yoghurt).
In te vriezen producten moet u verpakken in diepvrieszakken of diepvriesfolie. Voor afgepaste porties zijn diepvriesdozen heel geschikt.

Keukenlink
Zonder stroom?
Diepvriezers hebben een vertragingssysteem om de gevolgen van een stroomstoring te beperken. Het duurt zo'n zestien uur voordat de inhoud van een diepvries de 'oplooptijd' (de kritische temperatuurwaarde) heeft bereikt. De kritische grens ligt bij - 9 °C.
Levensmiddelen die boven deze grens komen of zijn geweest moet u opeten of weggeven, ze bederven anders. Opnieuw invriezen mag niet meer.

Natuur blijft kwetsbaar
Als hittebestendigheid een belangrijk uitgangspunt is, valt het houten werkblad als mogelijkheid weg. Op houten vlakken zal een warme ovenschaal al gauw een donkere plek achterlaten, hoe degelijk de laklaag ook mag zijn want die is door de jaren heen aan slijtage onderhevig.
Keukenlink
Hout, meestal in stroken, blijft echter een prachtig materiaal door de natuurlijke tekening. Natuur én kwetsbaar blijven begrippen die bij elkaar horen, zelfs al helpen we die natuur een handje met beschermende lagen. Wie hierbij het allerpuurste voorstaat, kan bij teak en beuken kiezen voor een behandeling met olie. Het nieuwe blad vergt dan een wekelijkse inwrijfbeurt, totdat het hout na maanden verzadigt is.
De hardheid verschilt en daarmee de mate van opnemen van luchtjes, smaakjes en bacterieën. En bepaalde houtsoorten verkleuren onder invloed van zonlicht eerder dan andere. De meest toegepaste soorten zijn: teak, eiken, essen, esdoorn, beuken en kersen. Warm is hout wat betreft de uitstraling, maar kwetsbaar wanneer de randen niet goed afgedicht worden.